Inspirace, rady, tipy

Zelené okno aneb zahrádku lze mít i v bytě v zimních měsících

Zelené okno aneb zahrádku lze mít i v bytě v zimních měsících

Bydlíte v bytě a každý rok smutně nahlížíte z okna na sousední doma s rozlehlou zahradou? Už nemusíte. Kus zeminy a zeleně si můžete vnést i do bytu. V létě si můžete osadit balkon. Nyní stačí k tomu využít okenní parapet. A dokonce nemusíte čekat na jaro či dokonce léto.

Už v těchto dnech si můžete zajistit lepší pocit na duši. Začněte s pěstováním výhonků, klíčků a bylinek. Ty vám dodají spousty sil a vitamínu v těchto krátkých pochmurných dnech.

 

Jezte vlastní produkty

V poslední době se do popředí protlačil trend zdravého stravování. A klíčky k tomu rozhodně patří. Podle čínských mistrů mají v sobě spoustu energie a jejich konzumací nabijete danou energií i vaše tělo a mysl. Jedno z nejsnazších klíčení je nechat vyrůst semínka řeřichy. Její semínka zakoupíte i v supermarketu.

Semínka bez chemického ošetření lze vysít na kus mokré vaty. Tu namočte a v mělké misce z ní vytvořte slabou vrstvu. Rozložte na ní semínka a zastřikujte rozprašovačem. Klíčky pak můžete očekávat cca za týden denní práce. Sklizeň je jednorázová. Klíčky se odstřihnou od vaty. Ke každému novému pokrmu budete potřebovat nové vatové podloží.

Vata jako podklad

Řeřicha se sklízí čerstvá. Lze ji konzumovat v salátu anebo na namazaném chlebu. Přidejte ji do polévky jako zelené koření. Je velmi zdravá a lze ji použít mnoha způsoby. Tímto způsobem lze nechat naklíčit i vojtěšku.

Na parapet se toho vleze víc než jen miska s klíčky. Pěstujte bylinky a užívejte si jejich čerstvou chuť. Typickou první jarní bylinkou je kadeřavá petržel a pažitka. Tu si vypěstujte z ukopnutého trsu. Ze semínek je to podstatně náročné. Pokud nemáte vlastní zdroj, poproste o kus trsu s hlínou někoho ve svém okolí. Ten stačí pak vložit do květináče a pravidelně zalévat.

Další bylinou snadnou k pěstování je koriandr. Základní ingredience asijské kuchyně. Zakupte semínka. Zasaďte je do truhlíku se zeminou a nezapomeňte na přiměřenou zálivku. Růst není tak rychlý, jako v předchozích řádcích, ale i těch několik týdnů stojí za to čekání. K vaření ustřihněte vždy celou rostlinu. Použijte listy. Co nespotřebujete, vložte do sklenice s vodou a dejte do lednice anebo to můžete i zamrazit případně usušit.

Jestliže milujete zelené saláty, zkuste si vypěstovat rukolu, baby špenát anebo polníček. Postačí větší květináč. Používejte listy a vychutnejte si tu radost a chuť, z vlastnoručně vypěstovaných zelených bylinek.

Jestliže chcete mít nepřetržitý přísun, vysázejte s časovým odstupem. Nejlépe po týdnu.

 

Zboží přidáno do oblíbených.

Zboží odebráno z oblíbených.