Inspirace, rady, tipy

Máte doma potravinové moly? Zbavte se jich!

Máte doma potravinové moly? Zbavte se jich!

Mít doma potravinové moly není žádný med. Zkušenosti s nimi má snad úplně každý z nás. Pokud se i k vám domů nastěhovali tito nezvaní hosté, pak si určitě pohrávat s otázkou, jak se jich co možná nejdříve zbavit.

Co jsou potravinoví moli?

Potravinový mol je velmi často používané, avšak nesprávné nazývání běžného škůdce známého jako zavíječ moučný. Tato drobná potvůrka je přitom rozšířená po celém světě. Nejčastěji ho můžete najít například v mouce, v rýži nebo na zrní. Domů si je zpravidla nechtěně na stěhujeme tak, že si je nevědomky přineseme společně s naším nákupem z obchodu - v panelovém domě se pak potravinoví moli stěhují skrze větrací šachty a průchody od sousedů.

Jak se jich zbavit?

To je otázka, která určitě proběhne hlavou každému, kdo u sebe doma tyhle nezvané hosty objeví. Skutečnost je přitom taková, že je boj s potravinovými moly často běh na dlouhou trať a jejich odstranění tak může být poměrně komplikovaným úkolem.

Udržujte čistotu

Potravinovým molům stačí ke spokojenému životu prostředí, ve kterém se teplota pohybuje okolo 18 stupňů Celsia. Nejlepší ochranou proti nim je důkladná prevence, kdy vám můžeme doporučit dbát na udržování čistoty ve skladovacích prostorách - především pak tam, kde skladujete mouku, cukr nebo třeba čočku.

Nekřečkujte

Jednou z negativních vlastností nás Čechů je tzv. křečkování, což se dá vysvětlit jako vytváření si mnohdy až zbytečných zásob. A nemyslete si, že je to nešvar pouze důchodců, kteří jsou svým nesmyslným vytvářením zásob známí. Pokud nemusíte, neskladujte zbytečně mnoho potravin.

Rady našich babiček

Spolehnout se na rady našich babiček rozhodně není na škodu ani v případě, kdy se doma potýkáte s potravinovými moly. Jednou z osvědčených rad je vsadit na bobkový list, jehož vůni potravinoví moli doslova nesnáší. Umístěte proto několik bobkových listů na místa, na kterých skladujete potraviny.

Zboží přidáno do oblíbených.

Zboží odebráno z oblíbených.